Jikishinkage ryu irányzatok – folytatás

[Go Back]

Hazatérésekor Genshinsai már birtokosa a hidachi issai-nak (titkos tanok) és a 4. iskolavezető lesz. Ieyasu a három közvetlen csatlósi házból (Tokugawa gosanke) egyet Mito-ba helyeztetett, hogy kontroll alá vonja a kashimai részt, a Mito ház első irányítójának (Tokugawa Yorifusa 1603 – 1661) parancsba adta, hogy az összes kashimai családi tekercset (densho) égesse el. Úgy tartják, hogy ezekben a felbolydult időkben esett meg, hogy „Matsumoto”-ból „Sugimoto” lett. A „Sugimoto” név használat csak a családi tekercsben fordul elő, minden egyéb forrás „Matsumoto”-ként hivatkozik az alapítóra. Ha a Matsu írásjegyét fűírással (sōsho) írjuk, akkor könnyen félre lehet olvasni Sugi-nak. Az is elképzelhető, hogy a hosszú évszázadok alatt a több ezerszer átmásolt tekercseknél egy egyszerű másolási hiba miatt változott meg a név. Ugyanakkor, nem kizárható, hogy a nevet szándékosan változtatták meg Ieyasu nyomása alatt Sugimotora, miután a régi feljegyzések megsemmisültek. Minden estre az iskola formája és szellemisége tovább öröklődött, és ez az, ami igazán fontos. A kashima shinden jikishinkage iskola  öröklődési rendszere nem minden esetben családi alapú (sōke seido) (kivéve a Naganuma-ha), hanem az iskolavezetők az arra legrátermettebbekből kerülnek ki, azaz irányzat alapú (dōtō seido).

Yamada Heizamon egyesítette „újra”  Jikishinkage ryu-t és  írta le a gyakorlatokat 1683-ban. Az ő fia Naganuma Shirozaemon Kunisato, akivel kezdetét vette a Naganuma-ha. A két rendszer azonban szinte megegyezik. Habár a Fujikawa az előkelőbb szamurájok iskolája volt és itt javarészt párbaj szituációkra készítették fel a harcosokat

NAGANUMA-HA

Jelenleg egy Naganuma-ha irányzatbeli iskola működik Japánban és egy vegyes Fujikawa/Naganuma curriculum szerint haladó dojo Magyarországon, Pécsen. Suzuki Kimiyoshi saját irányzatot alapított Makita-ha néven. Jelenleg több dojo-t is működtett, tanmenetében a zen filozófia erősödött fel, ellenétetben a Naganuma irányzattal, mely kifejezetten a harctéri, sok ellenfél elleni küzdelmre készít fel, illetve szemben a Fujikawa irányzattal, mely az „egy az egy elleni” harcokat gyakorolja. Jelenleg a Naganuma irányzat egyenes, rokoni ágon öröklődött és jelenleg Sakai Kazuya mester képvisel.


Comments

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Published 2016-09-23   –   Categories: Jikishin Kage Ryu